Her kan din virksomhed få hjælp til at udnytte it bedre med gratis vejledninger, leverandøroversigt og kurser

IBIZ-Center

NemHandel dokumenttyper

NemHandel Vejledning

NemHandel understøtter hele e-handelsprocessen og omfatter 16 forskellige dokumenttyper, herunder ordre og faktura, samt bl.a. kreditnota, rykker, forretningskvittering og kataloger digitalt.

Forretningsprocesser, dokumenttyper og profiler

NemHandel-standarden (OIOUBL) understøtter hele indkøbsprocessen fra varekatalog og ordre til faktura. De offentlige myndigheder skal i rollen som kunde understøtte modtagelse af de fire Nemhandel-dokumenter: Faktura, kreditnota, rykker og forretningskvittering. Men da det ikke er alle leverandører, som er i stand til at sende en rykker eller modtage en forretningskvittering elektronisk, er det kun obligatorisk for dig som leverandør at bruge NemHandel-dokumenterne faktura og kreditnota.

Der er i NemHandel-standarden regler for, hvordan de forskellige dokumenter anvendes i forskellige forretningsprocesser. Dette kunne være en proces, som starter med en ordre, som følges op af en ordrebekræftelse og afsluttes med en faktura. Reglerne er lavet, for at du som bruger af NemHandel ikke er i tvivl om, hvad du og din samhandelspartner i praksis skal foretage jer i de forskellige situationer.

Reglerne er samlet i de såkaldte NemHandel-profiler. Via NemHandel-profilerne viser man sin samhandelspartner, hvilke forretningsprocesser man kan indgå i, og altså hvilke dokumenter de kan forvente at modtage, og hvilke dokumenter man forventer, at de afsender.

Obligatoriske NemHandel-profiler

Der er to profiler, som er obligatoriske for de offentlige myndigheder.

BillingBasic (Teknisk navn: NES Profile 5)
Dette er den mest simple profil og består af dokumenterne faktura og kreditnota. Denne profil er den, der minder mest om OIOXML-formatet, som tidligere blev anvendt til elektronisk fakturering til det offentlige.

Er du leverandør til det offentlige, er du kun forpligtet til at understøtte denne profil, og det gælder også for offentlige myndigheder, når de optræder i rollen som leverandør.

BillingSimple (Teknisk navn: BilSim)
Dette er en simpel faktureringsproces, og består af dokumenterne: Faktura, kreditnota, rykker og forretningskvittering. Med profilen BillingSimple er det muligt at sende en forretningskvittering, hvis der er noget galt med fremsendte faktura eller kreditnota.

Dine samhandelspartneres NemHandel-profiler kan du finde i NemHandel-registeret.

NemHandel-registeret

NemHandel-registeret svarer til de gule sider i en telefonbog. Her kan du se, hvem der kan modtage og sende hvilke NemHandel-dokumenter og hvor de skal sendes til. Når du opretter dig i NemHandel-registeret og vælger profil, viser du dine samhandelspartnere, hvilke forretningsprocesser du kan indgå i, og dermed hvilke dokumenter du kan sende og modtage i NemHandel.

Når du vælger profil, skal du bruge en profil, som din kunde også er registreret til. Så selv om det er muligt at sende fakturaer i både ’BilSim’ og ”NES Profile 5’-profilen, så er det to forskellige profiler, hvilket betyder at hvis din kunde kun er registreret til ’BilSim’-profilen, så er du også  nødt til at anvende ’BilSim’.

I NemHandel-registeret kan du se, hvilke profiler dine kunder bruger – du kan søge på EAN- eller CVR-nr.: Opslagsside til NemHandelregisteret

Alle offentlige kunder er registreret med et EAN-nr., mens mange private virksomheder bruger CVR-nr.

Hvis dit NemHandel-system ikke har en indbygget registreringsproces til NemHandel-registreret, kan du registrere dig her på NemHandels registreringsside

Nedenfor kan du se tre eksempler på, hvordan dokumenter kan se ud rent grafisk, og tre eksempler på hvordan de er formateret i XML:

Grafisk

  1. Sådan kan en faktura se ud
  2. Sådan kan en kreditnota se ud
  3. Sådan kan en rykker se ud

XML-format

  1. Sådan ser fakturaen ud i XML
  2. Sådan ser kreditnotaen ud i XML
  3. Sådan ser rykkeren ud i XML

 

Læs videre:

Relateret indhold: NemHandel dokumenttyper

Værktøjer

Find en NemHandel-leverandør - løsninger til elektronisk samhandel

Find NemHandel-leverandør

Svar på spørgsmål, få overblik og identificer kritiske fokusområder for din virksomheds digitale udvikling

Prøv #DataForBusiness

Svar på spørgsmål og få en personlig vejledning (10-20 sider) til valg af it-system

Tjek dit it-behov
X

Få tips og nyheder om it

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv bedre klædt på til at udnytte it i din virksomhed.