Her kan din virksomhed få hjælp til at udnytte it bedre med gratis vejledninger, leverandøroversigt og kurser

IBIZ-Center

Mobilbetaling

Økonomisystem Vejledning

Mobilbetaling er et vidt begreb, der dækker over de forskellige muligheder, der findes i dag for at foretage betalinger i fysiske butikker og via internettet direkte fra mobiltelefonen. Mulighederne strækker sig fra betaling via SMS og app’s til specielt tilbehør til smartphones, der gør det muligt at tage imod kreditkort.

Alle muligheder har det til fælles, at de gør det nemmere og hurtigere for kunderne at betale for ydelser. Mange af betalingsløsningerne er allerede udbredte til overførsler mellem private og er således velkendte og efterspurgte til betaling i butikker.

Typer af betalingsmetoder

Overordnet set kan mobilbetaling deles op i 5 kategorier. Betaling via:

  • Kreditkort
  • Smartphone: NFC
  • Smartphone: App
  • Telefonregning
  • Optankningsløsning

Kreditkort

Betaling med kreditkort kan ske via en app eller hjemmeside, hvor man indtaster sine kreditkortoplysninger, eller gennem nye typer af kreditkortlæsere, der kobles til en smartphone eller tablet. Fordelen ved at kunne tage imod kreditkort er især stor blandt de brancher, der betjener turister og andre der ikke har adgang til de andre danske mobilbetalingstjenester.

De nye typer kreditkortlæsere, der tilsluttes smartphones, bygger typisk på en service, der tilbyder kunden mere værdi fx at få kvittering tilsendt via email i stedet for som udskrift.

Eksempler:

Smartphone: NFC

Med indførslen af NFC i moderne smartphones kan flere af dem benyttes til at betale med. Betalingen foregår ved at kunden holder sin telefon op til en NFC-læser, som kommunikerer med telefonen, hvorefter kunden bekræfter købet på telefonen.

Der findes flere forskellige typer af betalingsløsninger, der alle kræver deres egen NFC-læser. Det er endnu ikke alle smartphones der har denne NFC funktionalitet, men alt peger på at det vil blive meget mere udbredt inden for de næste par år.

Eksempler:

Smartphone: App

Man kan også bruge en app på sin smartphone til at betale med. Fordelen her er, at der ikke er brug for en kort- eller NFC-læser, mens ulempen er, at hver transaktion kan tage lidt længere tid.

Betalingen foregår enten ved at kunden indtaster beløb og forretningens telefonnummer i app’en og derved sender pengene direkte, eller ved at forretningen sender en anmodning om beløbet til kundens telefonnummer, hvorefter kunden blot skal acceptere.

Nogle mobilbetalingstjenester benytter sig af direkte kontooverførsler mellem afsender og modtager ved betaling. Det betyder, at man slipper for at betale kortgebyrer og kunden behøver ikke have et kreditkort blot en bankkonto. Denne type tjeneste kan til gengæld kun bruges af kunder i de banker, der udbyder den, så det er ikke alle, der har mulighed for at benytte den.

Eksempel:

Telefonregning

Teleselskaberne udbyder en løsning, hvor man kan betale via sin telefonregning. Selve betalingen foregår via en SMS, som man svarer på med en bekræftelse.

Optankningsløsning

Med denne løsning opretter brugeren en konto hos udbyderen, hvorpå der indsættes et ønsket beløb. Denne konto forbindes med et betalingskort eller et NFC-tag i f.eks. et armbånd eller en mobiltelefon, og kan så bruges til betaling ved udbyderens terminaler.

Metoden benyttes ofte på fx festivaler, hvor det giver god mening for brugeren ikke at skulle have en pung med sig hele tiden og hvor det kan være en fordel at have et bestemt beløb til rådighed. Det kan også bruges til fx gavekort eller medlems- og rabatkort til handelsforeninger.

Eksempel:

Priser

Ved oprettelse af mobilbetalingsløsninger vil der være nogle udgifter, man som erhvervsdrivende skal være opmærksom på. For det første er der ofte et oprettelsesgebyr for aftalen, som varierer efter aftalens størrelse. Dernæst vil der komme udgifter til køb/leje af kortterminaler, hvis man har valgt en løsning, der indeholder sådan en.

Når systemet er oppe at køre vil der også være løbende udgifter, der skal betales. Disse udgifter ses oftest som én af to muligheder og nogle gange som en kombination:

Betaling ved hver transaktion:

  • Her betaler man et fast beløb eller en vis procentdel af hver transaktion til udbyderen af løsningen.

Abonnement:

  • Her betaler man en fast månedlig udgift, der kan variere afhængig af antallet af transaktioner.

Kombination af de to ovenstående:

  • Denne løsning kombinerer betalinger ved hver transaktion med et månedligt abonnement.

Infrastruktur

Hvis man har en fysisk butik vil de fleste af ovenstående løsninger kræve en form for kort- eller NFC-læser. Disse køber eller lejer man ofte direkte fra selskabet, og de kræver ofte forbindelse til telefonnettet eller internettet. De fleste udbydere tilbyder også trådløse og mobile læsere, så man kan tage imod betaling, uanset hvor man sætter sin butik op.

Hvad skal jeg vælge?

Dette er der ikke noget entydigt svar på, da behovene varierer fra virksomhed til virksomhed. I dag er kreditkort- og appløsningerne de mest udbredte i Danmark, hvor MobilePay  med sine mere end 2 mio. private brugere er den mest udbredte mod Swipp’s godt 0,5 mio. private brugere.

Ser man på mobilbetaling i butikker er Swipp derimod lidt mere udbredt end MobilePay, hvilket sandsynligvis skyldes butikkernes omkostninger ved de mobile betalingsløsninger.

På den lidt længere bane forventes det, at især betaling med smartphone via NFC vil blive større og mere efterspurgt inden for de nærmeste år.

Som virksomhed er det vigtigt at tage højde for, hvilke løsninger kunderne efterspørger, og derefter om den løsning giver mening rent økonomisk for virksomheden. Betaling via app’s og smartphones er generelt billigst ved et lavt antal månedlige transaktioner, mens de traditionelle kreditkortløsninger generelt er billigst ved mange transaktioner. De forskellige løsninger kan dog sagtens kombineres, så man er ikke tvunget til kun at vælge én.

Eksempler på virksomheder, der benytter mobilbetaling:

Mini Trans: www.mini-trans.dk og omtalen af hvorfor de dropper nye dankortterminaler og satser på mobilbetaling

AG Electric A/S: www.ag-electric.dk og omtalen af hvorfor mobilbetaling er en gevinst for installatørerne

Læs videre:

Relateret indhold: Mobilbetaling

Værktøjer

Find en NemHandel-leverandør - løsninger til elektronisk samhandel

Find NemHandel-leverandør

Svar på spørgsmål, få overblik og identificer kritiske fokusområder for din virksomheds digitale udvikling

Prøv #DataForBusiness

Svar på spørgsmål og få en personlig vejledning (10-20 sider) til valg af it-system

Tjek dit it-behov
X

Få tips og nyheder om it

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv bedre klædt på til at udnytte it i din virksomhed.