Her kan din virksomhed få hjælp til at udnytte it bedre med gratis vejledninger, leverandøroversigt og kurser

IBIZ-Center

Cloud Computing

Digitale trends Vejledning

Mange af de programmer og løsninger du i dag anvender og har installeret på dine computere, findes også som internetbaserede systemer, dvs. at du kan benytte programmerne via internettet. En fleksibel og økonomisk måde at anvende it i din virksomhed.

Fremtidens it kommer fra skyerne

Kunne du tænke dig:

 1. At din mail altid var tilgængelig – fra enhver computer eller mobiltelefonen?
 2. At det var let at dele dokumenter mellem dine ansatte?
 3. At sikkerhedskopiering, viruskontrol, opdatering og alt det andet it-bøvl foregik automatisk?
 4. At slippe for dyre it-investeringer og i stedet betale løbende for det, du reelt bruger?
 5. At slippe for at have et summende serverrum i kælderen, som sluger både strøm og teknikertimer?

Det er faktisk muligt at få alle disse fordele – og mange flere – ved at skifte til internetbaseret it. Det er det, der kaldes cloud computing, fordi internettet også kaldes skyen og illustreres med en sky.

It-services via cloud computing

Cloud computing er it leveret som en service der:

 1. Leveres og betales efter behov og forbrug,
 2. Benyttes via internettet,
 3. Leveres fra en platform af fælles computerressourcer,
 4. Let kan skaleres op og ned efter behov.

Det vil sige, at cloud computing er it-løsninger, hvor man betaler ved hjælp af et abonnement (f.eks. med betaling pr måned), i stedet for at man traditionelt køber et program eller en licens til et program, som man derefter installerer på sin computer. Disse it-løsninger kan både være software og programmer (Software-as-a-Service, SaaS), men også i form af computerkraft og lagerplads til for eksempel at drive en hjemmeside eller opbevare en database (Infrastructure-as-a-Service, IaaS).

Man benytter cloud computing via internettet, hvorfor man altid, så længe man har en internetforbindelse, kan komme på – uafhængigt af, hvilken computer man sidder ved og hvor man er henne i verden. Man åbner blot sin browser (f.eks. Internet Explorer eller Firefox), går ind på programmets hjemmeside og logger ind på ens egen konto – på samme måde som man bruger f.eks. Facebook eller Hotmail.

Det er let at tilføje og fjerne brugere når man benytter cloud computing. Traditionelt har man tidligere købt programmer ind, som kunne installeres på et begrænset antal computere. Det vil sige, at hvis der kom flere medarbejdere, skulle der indkøbes flere programmer, og hvis medarbejderantallet faldt, sad man inde med programmer som ikke blev benyttet. Med cloud computing betaler man for det antal brugere, der er oprettet, og det er nemt at tilføje nye brugere og slette dem igen, så man ikke betaler for adgang til programmer som ikke bliver brugt.

Officepakker via nettet

Du kender sikkert allerede personlige e-mail-løsninger som hotmail, yahoo-mail og gmail, hvor alting foregår på nettet. De samme e-mail-løsninger kan bruges af virksomheder, til at håndtere PR og kundekontakt samt intern kommunikation. Det er nemt at opsætte en firma-mail på nettet, og man kan beholde sit gamle domænenavn.

På samme måde kan man have alle sine dokumenter – breve, regninger, præsentationer, billeder og planer – på nettet, så alle i virksomheden kan arbejde med dem, lige meget hvor de arbejder fra. Et eksempel er Google G Suite, som bl.a. indeholder Google Docs, der for mange kan erstatte en traditionel kontorpakke til computeren. På Google Docs kan man lave breve, regneark og præsentationer, som flere brugere kan arbejde på, på samme tid. Google Apps findes både i gratis versioner og i professionelle betalingsversioner. Leverandører som kommer fra den traditionelle desktopverden er også begyndt at gå i denne retning, f.eks. udbyder Microsoft deres kontorpakke som en cloud løsning under navnet ”Microsoft Online Services”.

Nemt, sikkert og billigt

Nogle af løsningerne er gratis – som de nævnte mail-løsninger. De fleste andre afregnes efter forbrug, så det er let at styre hvor meget man har brug for. Typisk er der rigtigt mange penge at spare i forhold til traditionelle løsninger, fordi cloudløsninger er basereret på stordrift for udbyderen og optimal skalérbarhed for kunden.

Hvis man har sin it på internettet, bliver sikkerhedskopiering og opdateringer klaret centralt, så man ikke skal bekymre sig om det men kan koncentrere sig om forretningen.

Fordelene ved cloudbaserede it-løsninger er:

 • At du altid har adgang til dine programmer og data, hvis bare du er på nettet
 • At du slipper for at bekymre dig om opdateringer, sikkerhed, oppetider og back-up
 • At du kan få adgang til mange gratis eller meget billige programmer og services
 • At du bedre kan styre forholdet mellem det du reelt bruger og det du betaler for
Læs videre:

Relateret indhold: Cloud Computing

Værktøjer

Find en NemHandel-leverandør - løsninger til elektronisk samhandel

Find NemHandel-leverandør

Svar på spørgsmål, få overblik og identificer kritiske fokusområder for din virksomheds digitale udvikling

Prøv #DataForBusiness

Svar på spørgsmål og få en personlig vejledning (10-20 sider) til valg af it-system

Tjek dit it-behov
X

Få tips og nyheder om it

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv bedre klædt på til at udnytte it i din virksomhed.